Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79999
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorเดชา ทำดี-
dc.contributor.advisorวิลาวัณย์ เตือนราษฎร์-
dc.contributor.authorสุมาลี เปรมมิตร์en_US
dc.date.accessioned2024-08-28T01:09:50Z-
dc.date.available2024-08-28T01:09:50Z-
dc.date.issued2024-06-20-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79999-
dc.description.abstractReducing high-sodium consumption can help control complications of high blood pressure. This quasi-experimental two-group pretest-posttest design aimed to compare the scores for sodium reduction practice among uncontrolled hypertensive persons in a community, before and after receiving a self-efficacy enhancing program, and between an intervention group and a group receiving usual nursing care. The 60 participants were selected by simple random sampling without replacement. These participants were assigned to a group receiving the self-efficacy enhancing program group (n = 30) and a group receiving usual nursing care (n = 30).The research tools included a self-efficacy enhancing program. Data collection tools include a demographic data questionnaire and a questionnaire on practices to reduce high-sodium consumption among uncontrolled hypertensive persons in a community, which was verified for content accuracy by six experts with a content validity index of .96 and a reliability of .71. The data were analyzed using descriptive statistics, pair t–test and independent t–test statistics. The results showed that after receiving the program, the intervention group had higher scores for reducing high-sodium consumption practices than before participating in the program and higher than the group receiving usual nursing care, with statistical significance (p < .001). The results of this research can be used as a guideline to promote behavior to reduce high-sodium consumption.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectผลของโปรแกรมส่งเสริมความสามารถแห่งตนen_US
dc.subjectการปฏิบัติการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงen_US
dc.subjectผู้ที่มีภาวะความดันโลหิตสูงที่ควบคุมไม่ได้ในชุมชนen_US
dc.subjectความดันโลหิตสูงen_US
dc.subjectการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงen_US
dc.subjectEffect of the Self-Efficacy Enhancing Programsen_US
dc.subjectPractices in Reducing High-sodium Consumptionen_US
dc.subjectPersons with Uncontrolled Hypertension in Communitiesen_US
dc.subjectHypertensionen_US
dc.subjectHigh-sodium Consumptionen_US
dc.titleผลของโปรแกรมส่งเสริมความสามารถแห่งตนต่อการปฏิบัติการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงของผู้ที่มีภาวะความดันโลหิตสูงที่ควบคุมไม่ได้ในชุมชนen_US
dc.title.alternativeEffect of the self-efficacy enhancing programs on practices in reducing high-sodium consumption among persons with uncontrolled Hypertension in communitiesen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.thashความดันเลือดสูง-
thailis.controlvocab.thashความสามารถในตนเอง-
thailis.controlvocab.thashความดันเลือดสูง -- การควบคุม-
thailis.controlvocab.thashความดันเลือดสูง -- แง่กายเหตุจิต-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงจะสามารถช่วยควบคุมภาวะแทรกซ้อนของความดันโลหิตสูงได้ การวิจัยแบบกึ่งทดลองแบบ 2 กลุ่มวัดก่อน-หลังครั้งนี้ มีวัตถุประสงค์เพื่อเปรียบเทียบคะแนนการปฏิบัติการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมของผู้ที่มีภาวะความดันโลหิตสูงที่ควบคุมไม่ได้ในชุมชนก่อนและหลังได้รับโปรแกรมส่งเสริมความสามารถแห่งตนและระหว่างกลุ่มที่ได้รับโปรแกรมฯและกลุ่มที่ได้รับการพยาบาลตามปกติ กลุ่มตัวอย่างคือ ผู้ที่มีภาวะความดันโลหิตสูงที่ควบคุมไม่ได้จำนวน 60 คน แบ่งเป็นกลุ่มที่ได้รับโปรแกรมฯ และกลุ่มที่ได้รับการพยาบาลตามปกติ กลุ่มละ 30 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ได้แก่ โปรแกรมส่งเสริมความสามารถแห่งตนฯ และเครื่องมือรวบรวมข้อมูล คือ แบบสอบถามข้อมูลทั่วไป และแบบสอบถามการปฏิบัติการลด การบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงที่ควบคุมไม่ได้ในชุมชน เครื่องมือที่ใช้ผ่านการตรวจสอบความตรงของเนื้อหาจากผู้ทรงคุณวุฒิจำนวน 6 ท่าน ได้ค่าความตรงเชิงเนื้อหาเท่ากับ .96 และได้ค่าความ เชื่อมั่นเท่ากับ .71 วิเคราะห์ข้อมูลด้วยสถิติเชิงพรรณนา สถิติ pair t–test และ independent t–test ผลการวิจัยพบว่า ภายหลังได้รับโปรแกรมฯ กลุ่มที่ได้รับโปรแกรมฯผลการวิจัยพบว่า ภายหลังได้รับโปรแกรมส่งเสริมความสามารถแห่งตน กลุ่มที่ได้รับโปรแกรมฯ มีคะแนนมีคะแนนการ ปฏิบัติการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงกว่าก่อนการเข้าร่วมโปรแกรมฯ และสูงกว่ากลุ่มที่ได้รับการพยาบาลตามปกติ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p<.001) ผลการวิจัยครั้งนี้ สามารถนำใช้เป็นแนวทางในการส่งเสริมพฤติกรรมการลดการบริโภคอาหารที่มีโซเดียมสูงได้en_US
Appears in Collections:NURSE: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
641231135-สุมาลี เปรมมิตร์-watermark.pdf2.81 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.