Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78935
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKemakorn Chaiprasit-
dc.contributor.authorAttasith Chanrotchanaphanen_US
dc.date.accessioned2023-10-05T17:58:57Z-
dc.date.available2023-10-05T17:58:57Z-
dc.date.issued2022-02-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78935-
dc.description.abstractGoodHealth Market Company Limited is an organic grocery store in Chiang Mai, Thailand. The inventory management of this organic grocery store is inefficiently managed. Its processes are being manually operated by the owner and the employee, based on the owner's experience and observation. Additionally, this organic grocery store also faces a sharp decline in sales due to disruptions caused by the COVID-19 pandemic. As a result, this organic grocery store has recorded a loss of 309,724 baht from expired inventories and received more complaints about the shortage of items since the start of the pandemic. Therefore, this study aims to analyze the inventory management system of this organic grocery store and recommend the inventory management policy for cost reduction This study conducted ABC Inventory Analysis to classify the importance of inventory items by using annual sales as criteria, then selected inventory category A to be population. There were 250 SKUs in the inventory category A. This study calculated the total cost of inventory in the category A. Then, the items' demand was analyzed based upon its seasonality, and Economic Order Quantity, annual order frequency, cycle time, safety stock, and reorder level were calculated. After that, the Economic Order Quantity policy was applied to the constant demand items and the Two-Bin System was applied to the stochastic demand items. Finally, the total cost of inventory in category A was compared in terms of before and after the application of the new inventory management policy. The result showed that when applying the new inventory management policy, the optimal total cost of the organic grocery store's inventory category A is lower than the previous total cost by 41.58% or 165,082.06 baht per year. Hence, it is recommended that GoodHealth Market Company Limited apply the new inventory management policy.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleInventory management of GoodHealth Market Company Limiteden_US
dc.title.alternativeการจัดการสินค้าคงคลังของ บริษัท กู๊ดเฮลธ์มาร์เก็ต จำกัดen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.controlvocab.lcshGoodHealth Market Company Limited-
thailis.controlvocab.lcshInventory control-
thailis.controlvocab.lcshInventories-
thailis.controlvocab.lcshProduction control-
thailis.controlvocab.lcshPhysical distribution of goods-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractบริษัท กูดเฮลธ์มาร์เก็ต จำกัด เป็นร้านขายของชำออร์แกนิกในจังหวัดเชียงใหม่ สืบเนื่อง จากเจ้าของกิจการและพนักงานของร้านฯ ได้จัดการสินค้าคงคลังโดยอาศัยเพียงประสบการณ์และ การสังเกตของเจ้าของกิจการ ส่งผลให้การจัดการสินค้าคงคลังไม่มีประสิทธิ ภาพ นอกจากนี้ ยอดขายของร้านฯ ยังลดลงเนื่องจากการ ระบาดของโควิด-19 เป็นผลให้ร้านฯ มีสินค้าหมดอายุ ระหว่างเดือนเมษายน พ.ศ. 2563 ถึงเดือนมีนาคม พ.ศ. 2564 เป็นมูลค่า 309,724 บาท อีกทั้งยัง ได้รับข้อร้องเรียนเกี่ยวกับการขาดแคลนสินค้าเพิ่มขึ้นนับแต่เกิดการระบาด ดังนั้น การศึกษานี้จึง ประสงค์จะวิเคราะห์การจัดการสินค้าคงคลังของสินค้าคงคลังกลุ่ม A ของร้านฯ เพื่อแนะนำ นโยบายการจัดการสินค้าคงคลังที่ลดต้นทุนรวมของสินค้าคงคลังกลุ่ม A ของร้านฯ การศึกษานี้ได้วิเคราะห์สินค้าคงคลังตามหลักเอบีซี จากนั้นใช้สินค้ากลุ่ม A เป็นประชากร ในการศึกษา ผลการวิเคราะห์แสดงให้เห็นว่าสินค้าคงคลังกลุ่ม A มีสินค้าจำนวน 250 รายการ ต่อมาจึงคำนวณต้นทุนรวมของสินค้าคงคลัง จากนั้นนำอุปสงค์ของสินค้าคงคลังกลุ่ม A มา วิเคราะห์ความเป็นฤดูกาล แล้วคำนวณปริมาณการสั่งซื้อที่ประหยัด ความถี่ในการสั่งซื้อประจำปี เวลาวงจร ปริมาณสินค้าคงคลังสำรองเพื่อความปลอดภัย และระดับการสั่งซื้อของสินค้าเหล่านี้ หลังจากนั้น การศึกษานี้ใช้ปริมาณการสั่งซื้อที่ประหยัด ปริมาณสินค้าคงคลังสำรองเพื่อความ ปลอดภัย และระดับการสั่งซื้อ กับสินค้าที่มีอุปสงค์คงที่ และใช้ระบบสองถังกับสินค้าที่มีอุปสงค์ ไม่คงที่ ท้ายที่สุด การศึกษานี้เปรียบเทีบต้นทุนรวมของสินค้าคงคลังกลุ่ม A ก่อนและหลังการใช้ นโยบายการจัดการสินค้าคงคลังใหม่ สรุปว่านโยบายการบริหารสินค้าคงคลังใหม่ทำให้ต้นทุนรวมของสินค้าคงคลังกลุ่ม A ลดลง ร้อยละ 41.58 หรือ 165,082.06 บาท ดังนั้น การศึกษานี้จึงแนะนำให้ บริษัท กูดเฮลธ์มาร์เก็ต จำกัด ใช้นโยบายการบริหารสินค้าคงคลังในการศึกษานี้ เพื่อลดต้นทุนรวมสินค้าคงคลังของร้านฯen_US
Appears in Collections:BA: Independent Study (IS)



Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.