Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78247
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorRatchadawan Cheewangkoon-
dc.contributor.authorPattarapol Khamsawen_US
dc.date.accessioned2023-07-01T03:41:20Z-
dc.date.available2023-07-01T03:41:20Z-
dc.date.issued2022-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78247-
dc.description.abstractIn this study, we assessed the quality of essential oil recovered from fruit drop biomass and to assess its usefulness in preventing postharvest diseases in the tangerine 'SaiNamphaung'. Greening was the primary cause of the fruit drop, based on the enduring symptoms and occurrence of the disease in the area. Limonene, together with the presences of β-pinene and linalool, was discovered to be prevalent in essential oils of tangerine fruit peel, particularly that of 'Sai-Namphaung’. Isolation of citrus postharvest fungi were able to identify four genus which latter were DNA sequenced using Internal Transcribed Spacer: ITS and subjected to Basic Local Alignment Search Tool (BLAST) with highly posibilty (>98% similarlty) as being Penicillium digitatum, Colletotrichum gloeosporioides, Fusarium sarcochrum and Geotrichum candidum. Essential oil from ‘Sai-Namphaung’ and ‘Fremont’ peel biomass positively inhibited green mold rot and citrus anthracnose caused by P. digitatum, C. gloeosporiodes, but were less effective than the commercial citrus oil and Zanthoxylum myriacanthum oil. This is the first evidence of ‘Sai-Namphaung’ postharvest diseases cause by this two fungi and their controls using citrus essential oil.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleControlling of Green Mold Rot caused by Penicillium digitatum using essential oil recovered from biological losses during Pre-Harvest production of citrus fruits cv. Sai-Numphaungen_US
dc.title.alternativeการควบคุมโรคผลเน่าราสีเขียวที่เกิดจากเชื้อรา Penicillium digitatum ด้วยน้ำมันหอมระเหยสกัดจากการสูญเสียทางชีวภาพระหว่างการผลิตก่อนการเก็บเกี่ยวส้มสายน้ำผึ้งen_US
dc.typeThesis-
thailis.controlvocab.lcshEssences and essential oils-
thailis.controlvocab.lcshCitrus fruits -- Diseases and pests -- Congresses-
thailis.controlvocab.lcshGreen Mold Rot-
thailis.controlvocab.lcshFungi-
thailis.controlvocab.lcshPenicillium digitatum-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractในการศึกษานี้ เราประเมินคุณภาพของน้ำมันหอมระเหยจากชีวมวลของผลส้มที่ร่วงและ ประเมินประสิทธิภาพในการควบคุมโรคหลังการเก็บเกี่ยวในส้มเขียวหวาน ‘สายน้ำผึ้ง’ โรคกรีนนิ่งเป็น สาเหตุหลักของการร่วงของผลส้ม โดยพิจารณาจากอาการที่ยืนยาวและการเกิดโรคในพื้นที่ สาร Limonene, β-pinene และ linalool ถูกพบอย่างแพร่หลายในน้ำมันหอมระเหยของเปลือกผล ส้มเขียวหวาน โดยเฉพาะใน ‘สายน้ำผึ้ง’ การแยกเชื้อราโรคหลังการเก็บเกี่ยวของส้มสามารถจำแนกได้ 4 สกุล ซึ่งภายหลังได้รับการจัดลำดับดีเอ็นเอโดยใช้ Internal Transcribed Spacer: ITS และอยู่ภายใต้ Basic Local Alignment Search Tool (BLAST) ที่มีความน่าจะเป็นสูง (>98% คล้ายคลึงกัน) เป็น Penicillium digitatum, Colletotrichum gleoosporioides, Fusarium sarcochrum และ Geotrichum candidum น้ำมันหอมระเหยจากสารชีวมวลจากเปลือกส้ม ‘สายน้ำผึ้ง’ และ ‘ฟรีมอนต์’ สามารถยับยั้ง โรคราสีเขียวและโรคแอนแทรกโนสของส้มที่เกิดจากเชื้อรา P. digitatum, C. gleoosporiodes เป็น ผลบวก แต่มีประสิทธิภาพน้อยกว่าน้ำมันส้มเชิงพาณิชย์และน้ำมัน Zanthoxylum myriacanthum นี่ เป็น หลักฐานแรกของโรคหลังการเก็บเกี่ยว ‘สายน้ำผึ้ง’ ที่เกิดจากเชื้อรา 2 ชนิดนี้และการควบคุมของเชื้อราเหล่านี้โดยใช้น้ำมันหอมระเหยจากส้มen_US
Appears in Collections:AGRI: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
620831020 ภัทรพล คำซาว.pdf6.93 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.