Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73632
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSukolrat Boonyayatra-
dc.contributor.advisorDuangporn Pichpol-
dc.contributor.advisorNattakarn Awaiwanont-
dc.contributor.authorTheeyathart Homsombaten_US
dc.date.accessioned2022-07-16T04:32:47Z-
dc.date.available2022-07-16T04:32:47Z-
dc.date.issued2021-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/73632-
dc.description.abstractStaphylococcal food poisoning is an important foodborne problem worldwide. It is caused by the contamination of enterotoxins produced by staphylococci. The aims of this study were 1) to investigate classical staphylococcal enterotoxin genes, including sea, seb, sec, sed and see, among Staphylococcus aureus and Coagulase-negative Staphylococci (CNS) isolated from milk samples associated with bovine mastitis, and 2) to determine the effect of temperature on the expression of classical staphylococcal enterotoxin genes of staphylococci inoculated in milk. For the first objective, S. aureus (n=51) and CNS (n=47) were analyzed for their presenting of enterotoxin genes using PCR assays. For the second objective, the expressions of classical enterotoxin genes including sea, seb, sec, sed, and see were determined during the growth of staphylococci in UHT milk at two different temperature conditions including; 1) 8 °C as a representative of refrigerated temperature and 2) Room temperature. Patterns of gene expressions were analyzed by quantitative real-time PCR. Among S. aureus isolates, 18 isolates (35.3%) carried at least one enterotoxin gene. The most frequent gene profile detected was sec (15/51; 29.4%) followed by sea + sec (3/51; 5.7%). Among CNS isolates, only 6 isolates (6/47; 12.7%) carried enterotoxin genes with sec being the most prevalent detected gene (3/47; 6.4%), followed by see (2/47, 4.3%), and seb (1/47, 2%), respectively. After the inoculation of a strain of either S. aureus or CNS carrying sea, seb, sec, or see genes into the UHT milk, the expressions of sea and sec genes were significantly higher at room temperature compared to those at 8 °C after 16 hours of incubation (p<0.05) However, the expressions of seb and see genes at both temperatures were not significantly different (p>0.05). In conclusion, the temperature has an effect on the expressions of sea and sec genes of staphylococci in milk. Milk contaminated with staphylococci carrying these genes should be kept at the refrigerated temperature as soon as possible. Long period of storing milk contaminated with staphylococci at room temperature may increase the risk of high contamination of enterotoxin in milk, consequently increase the risk of foodborne poisoning from consuming contaminated milk.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleEnterotoxin genes of Staphylococci isolated from bovine milken_US
dc.title.alternativeยีนเอนเทอโรทอกซินของเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัสที่เพาะแยกได้จากน้ำนมโคen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.thashStaphylococcal-
thailis.controlvocab.thashStaphylococci-
thailis.controlvocab.thashEnterotoxins-
thailis.controlvocab.thashMilk-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractภาวะอาหารเป็นพิษจากเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส เป็นปัญหาที่มีความสำคัญทั่วโลก โดยมีสาเหตุจากการปนเปื้อนสารพิษเอนเทอโรทอกซิน ที่ถูกสร้างจากเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยจุดมุ่งหมายของการศึกษานี้ได้แก่ 1) เพื่อค้นหายีนเอนเทอโรทอกซินของเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส ซึ่งประกอบด้วย sea, seb, sec, sed และ see ในเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส ออเรียส และกลุ่มเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยที่ให้ผลลบต่อการทดสอบโคอะกูเลส ที่เพาะแยกได้จากน้ำนมโคที่เป็นเต้านมอักเสบ และ 2) เพื่อศึกษาผลของอุณหภูมิต่อการแสดงออกของยีนเอนเทอโรทอกซินของเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัสในเชื้อกลุ่มสแตฟไฟโลคอกคัสที่ถูกใส่เชื้อลงในน้ำนม สำหรับวัตถุประสงค์แรก ได้นำเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส ออเรียส (จำนวน 51 เชื้อ) และเชื้อในกลุ่มเชื้อสแดฟไฟโลคอกคัยที่ให้ผลลบต่อการทดสอบโคอะกูเลส (จำนวน 47 เชื่อ) มาตรวจหายีนเอนเทอโรทอกชินด้วยเทคนิคอณูชีวโมเลกุลพีชีอาร์สำหรับวัตถุประสงค์ที่สอง ได้ทำการตรวจวัดการแสดงออกของยีนเอนเทอโรทอกซิน ซึ่งประกอบไปด้วย sea, seb, sec และ see ในระหว่างที่เชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยกำลังเจริญเดิบโตในน้ำนมยูเอชทีที่มีอุณหภูมิที่แตกต่างกัน 2 อุณหภูมิ ได้แก่ 1) ที่ 8 องศาเซลเชียส เพื่อเป็นตัวแทนอุณหภูมิแช่เย็น และ 2) ที่อุณหภูมิห้อง ทำการตรวจวัดรูปแบบการแสดงออกของยีนด้วยเทคนิค quantitative real-time PCR ในจำนวนเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส ออเรียสทั้งหมด พบว่า มีจำนวน 18 เชื้อ (35.3%) ที่พบมียีนเอนเทอโรทอกชินอย่างน้อย 1 ยีน รูปแบบการพบยีนที่พบได้มากที่สุด คือ sec (15/51; 29.4%) ตามด้วยรูปแบบ sea + sec (3/51; 5.7%) ในจำนวนเชื้อในกลุ่มเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยที่ให้ผลลบต่อการทดสอบโกอะกูเลส พบมีเพียง 6 เชื้อ (6/47; 12.7%) ที่พบมียีนเอนเทอโรทอกซิน โดยพบ sec มากที่สุด (3/47; 6.4%) ตามด้วย see (2/47; 4.3%) และ seb (1/47; 2%) ตามลำดับ หลังจากใส่เชื้อสแตฟไฟโลคอกคัส ออเรียส หรือ เชื้อในกลุ่มกลุ่มเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยที่ให้ผลลบต่อการทดสอบโคอะกูเลส ที่พบมียีน sea seb sec หรือ see ลงในน้ำนมยูเอชที พบว่ายีน sea และ sec ที่อุณหภูมิห้องมีการแสดงออกสูงกว่าอย่างมีนัยสำคัญทงสถิติ เมื่อเปรียบเทียบกับการแสดงออกที่อุณหภูมิ 8 องศาเซลเซียสภายหลังจากการบ่มนาน 16 ชั่วโมง (p<0.05) อย่างไรก็ตาม การแสดงออกของยีน seb และ see ที่ทั้งสองอุณหภูมิ ไม่พบมีความแตกต่างอย่างมีนัยสำคัญ (p>0.05) สรุปได้ว่า อุณหภูมิมีผลต่อการแสดงออกของยีน sea และ sec ของเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยในน้ำนม น้ำนมที่ปนเปื้อนเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยที่มียีนเหล่านี้อยู่ จึงควรเก็บที่อุณหภูมิแช่เย็น โดยเร็วที่สุด การเก็บน้ำนมที่ปนเปื้อนเชื้อสแตฟไฟโลคอกคัยที่อุณหภูมิห้องเป็นเวลายาวนาน อาจเพึ่งความเสี่ยงของการปนเปื้อนสารพิษเอนเทอโรทอกชินระดับสูงในน้ำนมได้ ซึ่งจะมีผลเพิ่มความเสี่ยงของภาวะอาหารเป็นพิษจาก การบริโภคน้ำนมที่ปนเปื้อนได้en_US
Appears in Collections:VET: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
591431009 ธีร์ยธัตย หอมสมบัติ.pdf8.33 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.