Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69033
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorศรัญญา กันตะบุตร-
dc.contributor.authorธิติวัตร ภาณุมังกรen_US
dc.date.accessioned2020-07-22T09:19:35Z-
dc.date.available2020-07-22T09:19:35Z-
dc.date.issued2015-12-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/69033-
dc.description.abstractThis research aimed to study for marketing mix affecting consumers towards selecting food courts at shopping centers in mueang Chiang Mai district. The data are collected from 300 samples. The tool for this research is questionnaire and the data is analyzed based on descriptive statistics by frequency, percentage and mean. In addition, the inferential statistics by t-test and One-way ANOVA. The results showed that the majority of the respondents are female in the age between 20-30 years old and single status. Their have the highest education in bachelor’s degree, being a student, had average salary was lower than 15,000 Baht. Food courts at Central plaza Chiang Mai Airport is frequently selected. Cause of eating food courts at shopping centers are nearby accommodation or workplace. The frequency of using is 3-4 times a month. The day of using is Monday-Friday. The timing of using is lunch time. The length of timing for using food courts at shopping centers is 1-2 hour. They like to go with friend or colleagues about 2-3 persons. Expenses average per persons for having food courts at shopping centers amount 100-200 Baht. The most popular kind of food is cooked to order. They prefer payment by cash. The questionnaire respondents to the research regarding “Marketing mix affecting consumers towards selecting food courts at shopping centers in mueang Chiang Mai district” revealed at the high level some factors of Marketing Mix. The first important factor is place. The second factor is price. The third factor is people. The fourth factor is process of service. The fifth factor is product. The sixth factor is physical evidence. The last factor is promotion but respondents revealed at the middle level. Moreover, this research revealed highest sub-factor of marketing mix. Sab-factor of product is clean food. Sab-factor of price is food price same on food menu. Sab-factor of place is the number of table and chair enough for customer. Sab-factor of promotion is recommended menu. Sab-factor of people is restaurant staff should wear a mask, hat, apron. Sab-factor of physical evidence is cleaning the dishes. And Sab-factor of process of service is restaurant staff calculate the correct food price. The result of comparison differences between mean sample groups of marketing mix affecting consumers towards selecting food courts at shopping centers in mueang Chiang Mai district revealed that there are differences some sub-factors of marketing mix in a day which often go to food courts at shopping centers, frequency of using per month. And food courts at shopping centers often go to eat.en_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectส่วนประสมการตลาดen_US
dc.subjectผู้บริโภคen_US
dc.subjectศูนย์การค้าen_US
dc.subjectศูนย์อาหารen_US
dc.titleส่วนประสมการตลาดที่มีผลต่อผู้บริโภคในการเลือกศูนย์อาหารของศูนย์การค้าในอำเภอเมืองเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeMarketing mix affecting consumers towards selecting food courts at shopping centers in Mueang Chiang Mai districten_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc658.8342-
thailis.controlvocab.thashพฤติกรรมผู้บริโภค -- เชียงใหม่-
thailis.controlvocab.thashศูนย์การค้า -- เชียงใหม่-
thailis.controlvocab.thashร้านอาหาร -- เชียงใหม่-
thailis.controlvocab.thashบริโภคกรรม (เศรษฐศาสตร์)-
thailis.manuscript.callnumberว/ภน 658.8342 ธ343ส-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการค้นคว้าแบบอิสระนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาถึงส่วนประสมการตลาดที่มีผลต่อผู้บริโภคในการเลือกศูนย์อาหารของศูนย์การค้าในอำเภอเมืองเชียงใหม่ เก็บข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่าง จำนวน 300 ราย ใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บข้อมูล วิเคราะห์ข้อมูลโดย ใช้สถิติเชิงพรรณนา ได้แก่ ค่าความถี่ ร้อยละ ค่าเฉลี่ย และสถิติอนุมาน ได้แก่ t-test และOne-way ANOVA จากผลการศึกษาพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุระหว่าง 20-30 ปี มีสถานภาพโสด มีการศึกษาสูงสุดในระดับปริญญาตรี มีอาชีพเป็นนักเรียน/นักศึกษา มีรายได้ประจำเฉลี่ยต่อเดือนต่ำกว่า 15,000 บาท ใช้บริการศูนย์อาหารของศูนย์การค้าเซ็นทรัลแอร์พอร์ตพลาซ่าบ่อยที่สุด เหตุผลสำคัญในการตัดสินใจเลือกใช้บริการศูนย์อาหารในศูนย์การค้า เนื่องจากใกล้ที่พักและที่ทำงาน ความถี่ในการใช้บริการโดยเฉลี่ย คือ 3-4 ครั้งต่อเดือน มักจะไปใช้บริการในช่วงวันธรรมดา คือ วันจันทร์ถึงวันศุกร์บ่อยที่สุด โดยมักจะไปรับประทานอาหารในศูนย์อาหารช่วงมื้อกลางวัน ระยะเวลาโดยประมาณที่ใช้บริการแต่ละครั้ง คือ 1-2 ชั่วโมง ส่วนใหญ่จะไปใช้บริการกับเพื่อนหรือเพื่อนร่วมงาน ซึ่งมักจะไปใช้บริการครั้งละประมาณ 2-3 คน สำหรับค่าใช้จ่ายในการซื้ออาหารแต่ละครั้งเฉลี่ยต่อคน คือ 100-200 บาท ประเภทอาหารที่ได้รับความนิยมมากที่สุดคือ อาหารตามสั่ง และผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่ชอบรูปแบบการจ่ายเงินแบบเงินสดมากที่สุด ผลการศึกษาส่วนประสมการตลาดที่มีผลต่อผู้บริโภคในการเลือกศูนย์อาหารของศูนย์การค้าในอำเภอเมืองเชียงใหม่พบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามให้ความสำคัญต่อส่วนประสมการตลาดส่วนใหญ่ในระดับมาก ได้แก่ ด้านช่องทางการจัดจำหน่าย ด้านราคา ด้านบุคคล ด้านกระบวนการให้บริการ ด้านผลิตภัณฑ์ และด้านลักษณะทางกายภาพ ตามลำดับ ส่วนปัจจัยด้านการส่งเสริมการตลาด ผู้ตอบแบบสอบถามให้ความสำคัญในระดับปานกลาง และเมื่อพิจารณาปัจจัยย่อยที่มีค่าเฉลี่ยความสำคัญสูงสุดของส่วนประสมการตลาดในแต่ละด้านพบว่า ด้านผลิตภัณฑ์คือเรื่องอาหารสะอาดถูกหลักอนามัย ด้านราคาคือเรื่องราคาอาหารตรงกับที่แจ้งไว้บนป้ายรายการ ด้านช่องทางการจำหน่ายคือเรื่องการมีโต๊ะที่นั่งเพียงพอต่อการให้บริการ ด้านการส่งเสริมการตลาดคือเรื่องการมีป้ายแสดงรายการอาหารแนะนำ ด้านบุคคลคือเรื่องพนักงานขายอาหารและพนักงานปรุงอาหารสวมหมวก ผ้ากันเปื้อน ผ้าปิดปาก ด้านลักษณะทางกายภาพคือเรื่องความสะอาดของภาชนะที่ใช้บรรจุ และด้านกระบวนการให้บริการคือเรื่องพนักงานคิดเงินถูกต้อง ผลการเปรียบเทียบความแตกต่างค่าเฉลี่ยระดับความสำคัญของส่วนประสมการตลาดที่มีผลต่อผู้บริโภคในการเลือกศูนย์อาหารของศูนย์การค้าในอำเภอเมืองเชียงใหม่ โดยจำแนกตามวันที่ใช้บริการบ่อย ศูนย์อาหารที่ใช้บริการบ่อย และความถี่ในการใช้บริการต่อเดือน พบว่ามีความแตกต่างกันในบางปัจจัยย่อยen_US
Appears in Collections:BA: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Full.pdf2.76 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.