Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/39302
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorผู้ช่วยศาสตราจารย์ ดร.ฤตินันท์ สมุทร์ทัย-
dc.contributor.advisorอาจารย์ ดร. ศักดา พรึงลำภู-
dc.contributor.authorพัชรีพัณณ์ สิทธิวงศ์en_US
dc.date.accessioned2016-06-24T08:27:43Z-
dc.date.available2016-06-24T08:27:43Z-
dc.date.issued2558-05-
dc.identifier.urihttp://repository.cmu.ac.th/handle/6653943832/39302-
dc.description.abstractThe objectives of this study were to investigate food consumption and nutritional status of students in Prathomsuksa 1-6 at Ban Don Kaew school, Mae Rim district, Chiang Mai province. There were 69 students. Their data were collected during the second semester of the academic year 2013. Instrument used in this study was a questionnaire comprised of their general information, their food consumption and their nutritional status. The data were analyzed by using frequency distribution, percentage, mean and standard deviation and interpreted following the standard criteria. Regarding their nutritional status assessment, it was interpreted using reference criteria from growth development chart for boys and girls of Ministry of Public Health, Thailand (1999). The results of the study showed that most of students (82.61%) had overall food consumption compared with fundamental nutrition and overall five groups of food consumption at good levels. For their nutritional status, using weight for age, height for age and weight for height, it was found that most of students had normal nutritional status. Their percentages were 62.32, 72.46 and 73.91 respectively.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleการบริโภคอาหารกับภาวะโภชนาการของนักเรียน โรงเรียนบ้านดอนแก้ว อำเภอแม่ริม จังหวัดเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeFood Consumption and Nutritional Status of Students at Ban Don Kaew School, Mae Rim District, Chiang Mai Provinceen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาการบริโภคอาหารและศึกษาภาวะโภชนาการของนักเรียนชั้นประถมศึกษาปีที่ 1 - 6 โรงเรียนบ้านดอนแก้ว ตำบลดอนแก้ว อำเภอแม่ริม จังหวัดเชียงใหม่ มีนักเรียนจำนวนทั้งหมด 69 คน โดยได้ดำเนินการเก็บข้อมูลนักเรียนในภาคเรียนที่ 2 ปีการศึกษา 2556 เครื่องมือที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้ เป็นแบบสอบถามประกอบด้วย ข้อมูลทั่วไปของนักเรียน ข้อมูลเกี่ยวกับการบริโภคอาหาร และภาวะโภชนาการของนักเรียน นำมาข้อมูลมาวิเคราะห์ โดยการแจกแจงความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน และ แปลผลคะแนนตามเกณฑ์ที่ตั้งไว้ สำหรับการประเมินภาวะโภชนาการ แปลผล โดยใช้เกณฑ์อ้างอิงจากกราฟแสดงการเจริญเติบโตของเด็กชายและเด็กหญิงของ กระทรวงสาธารณสุข ประเทศไทย (2542) ผลการศึกษาพบว่านักเรียนส่วนใหญ่ (ร้อยละ 82.61) มีการบริโภคอาหารตามหลักโภชนาการโดยรวมอยู่ในเกณฑ์ดี การบริโภคอาหารทั้ง 5 หมู่ในภาพรวมอยู่ในเกณฑ์ดี สำหรับภาวะโภชนาการของนักเรียน โดยใช้เกณฑ์น้ำหนักตามเกณฑ์อายุ ส่วนสูงตามเกณฑ์อายุและน้ำหนักตามเกณฑ์ส่วนสูง พบว่านักเรียนส่วนใหญ่มีภาวะโภชนาการอยู่ในเกณฑ์มาตรฐาน คิดเป็นร้อยละ 62.32, 72.46 และ 73.91 ตามลำดับen_US
Appears in Collections:GRAD-Health Sciences: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.docxAbstract (words)176.27 kBMicrosoft Word XMLView/Open
ABSTRACT.pdfAbstract241.92 kBAdobe PDFView/Open
full.pdfFull IS3.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.