Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79330
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorPawerasak Phaphuangwittayakul-
dc.contributor.advisorViboon Changrue-
dc.contributor.advisorWetchayan Rangsri-
dc.contributor.authorPathai Wongsewasakunen_US
dc.date.accessioned2023-12-13T09:17:26Z-
dc.date.available2023-12-13T09:17:26Z-
dc.date.issued2021-02-16-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/79330-
dc.description.abstractOrganic rice farming area and market have been increasing continuously, due to the enhancing consumer demand resulting in a better quality of life of producer and consumer. There are many types of research on organic farming involved in both production and marketing. However, there is rare comprehensive research on organic rice production that meets internationally accepted standards, especially in the field of energy consumption, environmental impact, and economy. The results showed that the energy input of organic rice production in Lamphun. Thailand were 1,824.64 - 2.397.68 MJ Rai-1 The energy output of organic rice production in Lamphun, Thailand was 12.696.48 - 20,304.95 MJ Rai-l. The energy use efficiency of organic rice production in Lamphun, Thailand was 5.75 - 10.08. Specific energy of organic rice production in Lamphun, Thailand was 2.76 - 5.22 MJ kg-1. TS3 treatment (using Sesbania rostrata as green manure management, transplanting by manual labor, alternative wetting and drying water management, and organic fertilizer applied) was suitable in energy analysis for organic rice production in Lamphun, Thailand with energy input, energy output, energy use efficiency and specific energy were 2,015.11 MJ Rai-1 20.304.95 MJ Rai-1 10.08 and 2.76 kg-l, respectively. The impact on environment found that GHG emission of organic rice production in Lamphun, Thailand were 383.49 - 698.18 kg CO2 eq Rai-1. GHG intensity of organic rice production in Lamphun, Thailand was 0.60 - 1.48 kg CO2 eg kg-1. TS4 treatment (using Sesbania rostrata as green manure management, transplanting by manual labor, alternative wetting and drying water management, and no organic fertilizer applied) was suitable in environmental impact analysis for organic rice production in Lamphun, Thailand with GHG and GHGI were 393.74 kg CO2 eq Rai-1 and 0.60 kg CO2 eg kg-, respectively. The impact on economy showed that the input Cost of organic rice production in Lamphun, Thailand were 4,530.71 - 6,966.74 Baht Rai-1. Output Cost of organic rice production in Lamphun. Thailand was 6.016.19 - 10.250.96 Baht Rai-1. The Benefic-cost (B/C) ratio of organic rice production in Lamphun, Thailand was 1.08 - 1.70. TS4 treatment was suitable in economic analysis for organic rice production in Lamphun. Thailand with input cost output cost and B/C ratio was 5.435.81 Baht Rai-1 9,227.89 Baht Rai-1 and 1.70, respectively. The impact on energy environment and economy found that total energy environmental economy (3E) Cost of organic rice production in Lamphun, Thailand were 4,758.51 - 7,250.70 Baht Rai-1. Specific energy environmental economy (S3E) Cost of organic rice production in Lamphun, Thailand was 8.68 - 13.67 Baht kg-1. TS4 treatment was suitable in energy, environmental impact, and economic analysis for organic rice production in Lamphun, Thailand with 3E cost and S3E cost were 5,671.91 Baht Rai-1 and 8.68 Baht kg-1, respectively.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.titleImpacts on energy, environment and economy of organic rice production in Lamphun Provinceen_US
dc.title.alternativeผลกระทบด้านพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูนen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Lamphun-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Production-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Planting-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Marketing-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Environmental aspects-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming -- Economic aspects-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Organic farming-
thailis.controlvocab.lcshRice -- Planting-
thesis.degreedoctoralen_US
thesis.description.thaiAbstractพื้นที่และตลาดข้าวอินทรีย์เพิ่มขึ้นอย่างต่อเนื่อง เนื่องจากความต้องการของผู้บริโภคที่เพิ่มขึ้น ส่งผลให้คุณภาพชีวิตของผู้ผลิตและผู้บริโภคดีขึ้น มีงานวิจัยมากมายที่เกี่ยวข้องกับการทำเกษตร อินทรีย์ ทั้งในค้านการผลิตและการตลาด แต่งานวิจัยที่ครอบคลุมเกี่ยวกับการผลิตข้าวอินทรีย์ที่ เป็นไปตามมาตรฐานที่ยอมรับในระดับสากลยังมีน้อย โดยเฉพาะในด้านการใช้พลังงาน ผลกระทบ ต่อสิ่งแวดล้อมและเศรษฐกิจ จากผลการวิจัย พบว่า พลังงานขาเข้า (Energy input) ในการผลิตข้าวอินทรีย์ ในจังหวัดลำพูน มี ค่าเท่ากับ 1,824.64 - 2,397.68 MJ Rai-1 พลังงานขาออก (Energy output) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ ในจังหวัดลำพูน คือ 12,696.48 - 20,304.95 MJ Rai-1 ประสิทธิภาพในการใช้พลังงาน (Energy use efficiency) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูน คือ 5.75 - 10.08 พลังงานจำเพาะ (Specific energy) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในลำพูนประเทศไทย เท่ากับ 2.76 - 3.22 MJ Rai-1 โดย เงื่อนไข ทดลอง TS3 (การใช้โสนเป็นปุ้ยพืชสด การปลูกกล้าข้าวด้วยแรงงานคน การจัดการน้ำแบบเปียกสลับ แห้ง และการใส่ปุ๋ยอินทรีย์) มีความเหมาะสมด้านการใช้พลังงานสำหรับการผลิตข้าวอินทรีย์ใน จังหวัดลำพูน โดยมี พลังงานขาเข้า พลังงานขาออก ประสิทธิภาพในการใช้พลังงาน และ พลังงาน จำเพาะ เท่ากับ 2,015.11 MJ Rai-1 , 20,304.95 MJ Rai-1, 10.08 และ 2.76 MJ Rai-1 ตามลำดับ ผลกระทบด้านสิ่งแวดล้อม พบว่าการปล่อยก๊าซเรือนกระจก (GHG emission) ของการผลิต ข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูน เท่ากับ 383.49 - 698.18 kg CO2 eq Rai-1 ความเข้มข้นของก๊าซเรือน กระจก (GHG intensity) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูน ประเทศไทย เท่ากับ 0.60 - 1.48 kg CO2 eq Rai-1 โดย เงื่อนไขทดลอง TS4 (การใช้โสนเป็นปุ๋ยพืชสด การปลูกกล้าข้าวด้วยแรงงานคน การจัดการน้ำแบบเปียกสลับแห้ง และไม่ใส่ปุ๋ยอินทรีย์ มีความเหมาะสมด้านการวิเคราะห์ผลกระทบ สิ่งแวดล้อมสำหรับการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูน ประเทศไทย โคยมี การปล่อยก๊าซเรือน กระจก และ ความเข้มขันของก๊าซเรือนกระจก เท่ากับ 393.74 kg CO2 eq Rai-1 และ 0.60 kg CO2 eq kg-1 ตามลำดับ ผลกระทบทางค้านเศรษฐศาสตร์ พบว่าต้นทุนการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูนมีมูลค่า 4,530.71 - 6,966.74 Baht Rai-1 ต้นทุนผลผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูนอยู่ที่ 6,016.19 - 10,250.96 Baht Rai-1 อัตราส่วนการลงทุน (B / C) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในลำพูนประเทศไทยเท่ากับ 1.08 - 1.70 โดยเงื่อนไขทดลอง TS4 มีความเหมาะสมในการวิเคราะห์เชิงเศรษฐศาสตร์สำหรับการผลิตข้าว อินทรีย์ในจังหวัดลำพูน โคยมีต้นทุนการผลิต รายรับ และอัตราส่วนการลงทุน เท่ากับ 5,435.81 Baht Rai-1, 9,227.89 Baht Rai-1 และ 1.70 ตามลำดับ ผลกระทบต่อพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ พบว่า ต้นทุนด้านพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ (3E) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัคลำพูน อยู่ที่ 4,758.51 - 7,250.70 Baht Rai-1 ต้นทุนค้านพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ จำเพาะ (S3E) ของการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัด ลำพูน อยู่ที่ 8.68 - 13.67 Baht kg-1 โดยเงื่อนไขการทดลอง TS4 มีความเหมาะสมในด้านพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ สำหรับการผลิตข้าวอินทรีย์ในจังหวัดลำพูน โดยมี ต้นทุนด้าน พลังงาน สั่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ และต้นทุนค้านพลังงาน สิ่งแวดล้อม และเศรษฐศาสตร์ จำเพาะ เท่ากับ 5,671.91 Baht Rai-1 และ 8.68 Baht kg-1 ตามลำดับen_US
Appears in Collections:ENG: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
580651013 เพทาย วงษ์ซีวะสกุล.pdf5.68 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.