Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78949
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorHataichanok Pandith-
dc.contributor.advisorAussara Panya-
dc.contributor.advisorYingmanee Tragoolpua-
dc.contributor.advisorWutigri Nimlamool-
dc.contributor.authorNatnicha Sunantawanichen_US
dc.date.accessioned2023-10-05T18:40:42Z-
dc.date.available2023-10-05T18:40:42Z-
dc.date.issued2021-10-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/78949-
dc.description.abstractLac extracts such as lac dye, seed lac and shellac, have been used in various important industries including pharmaceuticals. However, they have rarely been reported of their biological activities. Many tropical and internal products have been developed without investigation on significant activities such as anti-inflammation and antimicrobe. Cyclooxygenase-2 (COX-2) and inducible nitric oxide synthase (iNOS) are key enzymes in inflammatory mechanism which cause inflammation, pain, fever, cancer, and rheumatoid arthritis. In this study, lac products including lac dye, seed lac and dewaxed shellac, from rain trees (Samanea saman Merr.) and lychee trees (Litchi chinensis Sonn.) were extracted by water and alcoholic extractions. Then, lac products and their active components were investigated on anti-inflammatory activity monitoring gene and protein expression using real-time quantitative reverse transciiption-polymerase chain reaction (qRT-PCR) and western blot, respectively. Furthermore, the lac products and their bioactive components were examined on the antimicrobial activity using agar well diffusion and pour plate method, the clear zones of Escherichia coli and Staphylococcus aureus on the agar were observed. The bioactive components were analyzed by thin-layer chromatography (TLC) with laccaic acid (natural red 25) and aleuritic acid as authentic samples. The results showed that laccaic acid (natural red 25) and aleuritic acid were major active components of lac dye and resinous lac products, seed lac and dewaxed shellac, respectively. The concentrations range from 1- 1,000 µM of active compounds, 1-500 µg/mL of lac dye and 1-25 µg/mL of resinous lac products were nontoxic to cells which exhibited over seventy percent cell viability. The involving inflammatory gene expressions were reduced dramatically in dose dependent manner. The resinous lac products significantly inhibited Escherichia coli and Staphylococcus aureus proliferation. Our study showed the efficacy of lac products and their bioactive compounds on anti-inflammationen_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChiang Mai : Graduate School, Chiang Mai Universityen_US
dc.subjectLac Extractsen_US
dc.titleAnti-inflammatory efficiency of Lac extractsen_US
dc.title.alternativeประสิทธิภาพการต้านการอักเสบของสารสกัดจากครั่งen_US
dc.typeThesis
thailis.controlvocab.lcshLac-
thailis.controlvocab.lcshAnimal extracts-
thailis.controlvocab.lcshAnti-inflammatory agents-
thailis.controlvocab.lcshInflammation-
thailis.controlvocab.lcshBioactive compounds-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractครั่ง เป็นสารประกอบเรซินโดยส่วนใหญ่สร้างขึ้นจากแมลงครั่งเพศเมีย (Laccifer laccu Kerr.) ผลิตภัณฑ์บริสุทธิ์จากครั่ง เช่น สีครั่ง ครั่งเม็ด และเชลแล็ก ถูกนำไปใช้เป็นสีย้อมธรรมชาติ สีผสมอาหาร เคลือบพื้นผิว และทางเภสัชกรรม อย่างไรก็ตามฤทธิ์ทางชีวภาพของผลิตภัณฑ์ครั่งยังมีการรายงานจำนวน ไม่มากนัก ด้วยกระบวนการอักเสบเป็นสาเหตุของโรคหลายชนิด เช่น อาการปวด ไข้ มะเร็งและรูมาตอยด์ โดยเอนไซม์ cyclooxygenase-2 (COX-2) และ inducible nitric oxide synthase (NOS) เป็นเอนไซม์หลัก ในกระบวนการอักเสบ ในการศึกษานี้ ได้ทดสอบประสิทธิภาพในการต้านอักเสบของผลิตภัณฑ์ครั่ง โดย ครั่ง 2 ชนิดจากตันฉำฉา (Samanea Saman (Jacq) Merr.) และลิ้นจี่ (Litchi chinensis Sonn.) ได้ถูกนำมา สกัดสีแดง ครั่งเม็ดและเชลแล็กชนิดไม่มีไข โดยการสกัดด้วยความร้อนและตัวทำละลาย ตรวจสอบสาร ออกฤทธิ์ด้วยรงคเลขผิวบาง (thin layer chromatograpby (TLC) ศึกษาประสิทธิภาพในการต้านอักเสบ ของผลิตภัณฑ์ครั่งและสารออกฤทธิ์ใน RAW 264.7 macrophage cell lines ทั้งศึกษาความเป็นพิษต่อเซลล์ และการยับยั้งการแสดงออกของยีน COX-2 และ iNOS ด้วย MTT (3-[4,5-dimethylthiazole-2-yl]-2,5- diphenyltetrazolium bromide) assay และ real-time quantitative reverse transcription-polymerase chain reaction (qRT-PCR) ตามลำดับ ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่า laccaic acid (natural red 25) และ aleuritic acid เป็นสารออกฤทธิ์หลักของสีครั่ง และเม็ดครั่งและเชลแล็ก ตามลำดับ โดยความเข้มข้นของสารออก ฤทธิ์ในช่วง 1-20 µM และผลิตภัณฑ์ครั่ง 1-40 µg/mL ไม่เป็นพิษต่อเซลล์ โดยมีร้อยละการอยู่รอดของ เซลล์มากกว่าร้อยละเจ็ดสิบ และมีประสิทธิภาพในการลดการแสดงออกของยีน COX-2 และ iNOS อย่างมี นัยสำคัญตามความเข้มข้นที่เพิ่มขึ้น การศึกษานี้แสดงให้เห็นถึงประสิทธิภาพของผลิตภัณฑ์ครั่งและสาร ออกฤทธิ์ต่อการต้านอักเสบ ซึ่งสามารถส่งเสริมให้เกิดการใช้ในประโยชน์ทางเภสัชกรรมได้en_US
Appears in Collections:SCIENCE: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
620531041 ณัฐณิชา สุนันทวนิช.pdf14.14 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.