Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/66268
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSuhana Muhamaden_US
dc.contributor.authorกนกพร สุคำวังen_US
dc.contributor.authorจันทร์ฉาย โยธาใหญ่en_US
dc.date.accessioned2019-08-21T09:18:25Z-
dc.date.available2019-08-21T09:18:25Z-
dc.date.issued2562en_US
dc.identifier.citationพยาบาลสาร 46, 2 (เม.ย.-มิ.ย. 2562), 224-236en_US
dc.identifier.issn0125-0078en_US
dc.identifier.urihttps://www.tci-thaijo.org/index.php/cmunursing/article/view/197509/137474en_US
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/66268-
dc.descriptionวารสารพยาบาลเป็นวารสารทางวิชาการที่เผยแพร่ความรู้ทางการพยาบาลและการผดุงครรภ์ รวมทั้งความรู้ใหม่ในวงการสุขภาพที่เกี่ยวข้องและเป็นสื่อกลางในการแลกเปลี่ยนความรู้ ความคิดเห็น และ ประสบการณ์เกี่ยวกับวิชาชีพการพยาบาลอีกทั้งเสริมสร้างความสัมพันธ์ที่ดีระหว่างผู้ร่วมวิชาชีพและภาพลักษณ์ของวิชาชีพการพยาบาล จัดทำโดย สมาคมพยาบาลแห่งประเทศไทยฯ กำหนดออกปีละ 4 ฉบับen_US
dc.description.abstractDiet plays an important role in the formation of urinary tract stones and unhealthy dietary behavior among persons undergone urinary tract stone removal, and may expose patients to a higher risk of disease recurrence. This descriptive correlational study aimed to explore dietary behavior and its perceived benefits and barriers among persons who have undergone urinary tract stone removal and to explore the relationship between these variables. Eighty eight subjects were recruited from the Urology Department of Tengku Ampuan Afzan Hospital, Kuala Lumpur Hospital and Selayang Hospital in Malaysia. Data collection was carried out from July to September, 2015. The research instruments composed of a Personal Profile Data, a Dietary Behavior Questionnaire (DBQ), a Perceived Benefits Questionnaire and a Perceived Barriers Questionnaire. Descriptive statistics, Pearson correlation and Spearman’s rank order correlation test were used to analyze the data. The results of this study revealed that: The score of dietary behavior among persons undergone urinary tract stone removal was at a moderate level ( =61.84, SD=5.567) The score of perceived benefits of dietary behavior among persons undergone urinary tract stone removal was at a moderate level ( = 30.28, SD = 3.815). The score of perceived barriers of dietary behavior among persons undergone urinary tract stone removal was at a moderate level ( = 34.60, SD = 3.976). There was an inverse significant relationship between perceived barriers and dietary behavior (r = -.271, p < .05), and a non-significant relationship between perceived benefits and dietary behavior (r = .099, p > .05). The findings of this study provides baseline information for health care professional in order to have a better understanding regarding dietary behavior and its perceived benefits and barriers among persons undergone urinary tract stone removal. The results can be used to develop further programs to promote appropriate dietary behavior among persons undergone urinary tract stone removal to prevent urinary tract stone recurrence.en_US
dc.language.isoEngen_US
dc.publisherคณะพยาบาลศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectDietary Behavioren_US
dc.subjectUrinary tracten_US
dc.titleDietary Behavior, Perceived Benefits and Barriers Among Persons Undergone Urinary Tract Stone Removalen_US
dc.title.alternativeพฤติกรรมการบริโภคอาหาร การรับรู้ประโยชน์ และอุปสรรคในผู้ที่ผ่านการเอานิ่วออกจากทางเดินปัสสาวะen_US
Appears in Collections:CMUL: Journal Articles

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.