Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/48624
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนทัต อัศภาภรณ์-
dc.contributor.authorวิชุดา ศรีนิ่มนวลen_US
dc.date.accessioned2018-05-03T02:08:00Z-
dc.date.available2018-05-03T02:08:00Z-
dc.date.issued2558-08-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/48624-
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine knowledge, breakfast consumption and health status among graduate students attending Chiang Mai University. The sample of 80 graduate students was selected by purposive sampling based on specific criteria. The data was collected by a questionnaire consisting of four parts, including general information, breakfast knowledge, breakfast consumption and health status. The content validity has been approved by three luminaries. The data show that index of item objective congruence (IOC) was 1.0 for all items and reliability of questionnaire based on Cronbach’s Alpha coefficient was 0.7. The data was analyzed by mean, percentage, frequency distribution and standard deviation. The results of this study showed that 43.75 percent of the sample has a moderate level of breakfast knowledge and 23.75 percent has a low level of breakfast knowledge. The frequencies of breakfast consumption were at a good level, with an average 2.23. However, the overall of breakfast consumption volume of carbohydrate sources was a lower-than-standard level of consumption. Fifty-five (55.00) percent of the sample has a normal body health status, evaluated based on Body Mass Index (BMI). The mental health statuses, evaluated by Mental Health Indicator, showed 50.00 percent of samples fell in the normal range and 47.50 percent of samples have a low level of stress.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectความรู้en_US
dc.subjectการบริโภคอาหารเช้าen_US
dc.subjectภาวะสุขภาพen_US
dc.subjectนักศึกษาระดับบัณฑิตศึกษาen_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.titleความรู้ การบริโภคอาหารเช้าและภาวะสุขภาพของนักศึกษาระดับบัณฑิตศึกษา มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeKnowledge, Breakfast Consumption and Health Status Among Graduate Students, Chiang Mai Universityen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc613.0433-
thailis.controlvocab.thashมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ -- นักศึกษา-
thailis.controlvocab.thashนักศึกษา -- โภชนาการ-
thailis.controlvocab.thashนักศึกษา -- สุขภาพและอนามัย-
thailis.manuscript.callnumberว/ภน 613.0433 ว324ค-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความรู้ การบริโภคอาหารเช้า และภาวะสุขภาพ ของนักศึกษาระดับบัณฑิตศึกษา มหาวิทยาลัยเชียงใหม่ กลุ่มตัวอย่างคือ นักศึกษาระดับบัณฑิตศึกษาจำนวน 80 คน เลือกแบบเฉพาะเจาะจงตามคุณสมบัติที่กำหนด เก็บรวบรวมข้อมูลโดยใช้แบบสอบถาม ประกอบด้วย 4 ส่วนได้แก่ ข้อมูลทั่วไป ความรู้เรื่องอาหารเช้า การบริโภคอาหารเช้า และภาวะสุขภาพ ตรวจสอบความตรงตามเนื้อหาโดยผู้ทรงคุณวุฒิ 3 ท่าน พบว่ามีค่าดัชนี ความสอดคล้องระหว่างข้อคำถามกับวัตถุประสงค์เท่ากับ 1.0 ทุกข้อ และตรวจสอบหาความเชื่อมั่นของแบบสอบถามโดยใช้สูตรสัมประสิทธิ์แอลฟาของครอนบาค ค่าที่ได้เท่ากับ 0.7 วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้การแจกแจงความถี่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน ผลการศึกษาพบว่า ความรู้เกี่ยวกับเรื่องอาหารเช้าของกลุ่มตัวอย่างร้อยละ 43.75 อยู่ในระดับ ปานกลาง และร้อยละ 23.75 อยู่ในระดับต่ำ ด้านความถี่ในการบริโภคอาหารเช้าอยู่ในระดับดี โดยมีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 2.23 แต่ปริมาณโดยรวมในการบริโภค แหล่งอาหารที่ให้คาร์โบไฮเดรต เป็นสารอาหารหลัก อยู่ในระดับต่ำกว่าเกณฑ์ ด้านภาวะสุขภาพทางกายของกลุ่มตัวอย่าง จากค่าดัชนีมวลกาย ร้อยละ 55.00 มีภาวะโภชนาการปกติ ด้านภาวะสุขภาพทางจิต ร้อยละ 50.00 มีภาวะสุขภาพจิตเท่ากับคนทั่วไป และร้อยละ 47.50 มีระดับความเครียดน้อยen_US
Appears in Collections:GRAD-Sciences and Technology: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract.docxAbstract (words)52.24 kBMicrosoft Word XMLView/Open
ABSTRACT.pdfAbstract 226.21 kBAdobe PDFView/Open
FULL.pdfFull IS3.81 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.