Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/46094
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorนทัต อัศภาภรณ์-
dc.contributor.advisorสุรัตน์ หงษ์สิบสอง-
dc.contributor.authorภคิน วัฒนสุนทรen_US
dc.date.accessioned2018-04-17T03:06:42Z-
dc.date.available2018-04-17T03:06:42Z-
dc.date.issued2558-05-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/46094-
dc.description.abstractThe purposes of this study were to study knowledge, food consumption and nutritional status of softball players at Chiang Mai University. The population was 17 softball players. The data was collected by a questionnaire consisted of general information nutrition knowledge food consumption and anthropometric assessment of body composition. The validity approved by three expertsThe Objective Congruence Index, IOC of questionnaires was 0.90 Thereliability, using Cronbach’s alpha coefficient was 0.75 The data were analyzed by number of samples percentage. The results showed that 47.05 % of population had fair level of Nutritional knowledge and 29.41 percent had good level. The most questions that corrected answer was protein is required to promote growth, repair damaged cells and tissue as 100 % In term of food consumption of population found that 52.90% consumed that follow dietary requirements per day five food groups involve protein, carbohydrate, fat, vitamins and minerals. Nutritional status of male softball players showed that 47.10 percenthad normal Nutritional status and had anthropometric measurements of the population in standard level.en_US
dc.language.isothen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectความรู้en_US
dc.subjectการบริโภคอาหารen_US
dc.subjectภาวะโภชนาการen_US
dc.subjectนักกีฬาen_US
dc.titleความรู้ การบริโภคอาหารและภาวะโภชนาการของนักกีฬาซอฟท์บอลชาย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.title.alternativeKnowledge, Food Consumption and Nutritional Status of Softball Players, Chiang Mai Universityen_US
dc.typeIndependent Study (IS)
thailis.classification.ddc613.2-
thailis.controlvocab.thashมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ -- นักกีฬา-
thailis.controlvocab.thashนักกีฬา -- โภชนาการ-
thailis.controlvocab.thashโภชนาการ-
thailis.manuscript.callnumberว/ภน 613.2 ภ113ค-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาความรู้ การบริโภคอาหาร และ ภาวะโภชนาการของนักกีฬาซอฟท์บอลชายมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ประชากรคือ นักกีฬา ซอฟท์บอลจำนวน 17 คน และเครื่องมือที่ใช้ในการศึกษาครั้งนี้ คือ แบบสอบถาม 4 ส่วน ได้แก่ ข้อมูลทั่วไป ความรู้ทางโภชนาการการบริโภคอาหาร และการบันทึกสัดสวนร่างกายเพื่อประเมินภาวะโภชนาการตรวจสอบความตรงตามเนื้อหาโดยผู้ทรงคุณวุฒิ 3 ท่าน ได้ค่าดัชนี ความสอดคล้องระหว่างข้อคำถามกับวัตถุประสงค์เท่ากับ 0.90 ทดสอบความเชื่อมั่นโดยใช้สูตรสัมประสิทธิ์อัลฟาของครอนบาคมีค่าเท่ากับ 0.75 วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้ จำนวน ค่าร้อยละ ผลการศึกษาพบว่าประชากรส่วนใหญ่มีความรู้ทางโภชนาการระดับพอใช้ร้อยละ 47.05 รองลงมาคือมีความรู้ในระดับดีร้อยละ29.41 โดยข้อคำถามที่ตอบถูกมากที่สุด คือ โปรตีนช่วยให้ร่างกายเจริญเติบโต แข็งแรง และช่วยซ่อมแซมส่วนที่สึกหรอร้อยละ100.00 ส่วนการบริโภคอาหารของประชากรพบว่าร้อยละ 52.90 บริโภคอาหารครบ 5 หมู่โดยมีการบริโภคอาหารที่ให้โปรตีน คาร์โบไฮเดรต วิตามินและเกลือแร่ น้ำมันและไขมัน ครบใน 1 มื้อตามปริมาณที่ร่างกายต้องการใช้ใน1วัน สำหรับภาวะโภชนาการของนักกีฬาซอฟท์บอลชายมหาวิทยาลัยเชียงใหม่ พบว่าร้อยละ 47.10 มีภาวะโภชนาการปกติ และมีสัดส่วนร่างกายอยู่ในเกณฑ์มาตรฐานen_US
Appears in Collections:GRAD-Health Sciences: Independent Study (IS)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Abstract .docxAbstract (words)52.35 kBMicrosoft Word XMLView/Open
ABSTRACT.pdfAbstract 238.59 kBAdobe PDFView/Open
full.pdfFull IS2.96 MBAdobe PDFView/Open


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.