Please use this identifier to cite or link to this item: http://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45992
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorอมรรัตน์ อินทรสูต-
dc.contributor.advisorศิริวุฒิ สุขขี-
dc.contributor.advisorประสิทธิ์ ธาราวิจิตรกุล-
dc.contributor.authorPiyaorn Chornchoemen_US
dc.contributor.authorปิยอร จอนเจิมen_US
dc.date.accessioned2018-04-04T08:41:39Z-
dc.date.available2018-04-04T08:41:39Z-
dc.date.issued2014-08-
dc.identifier.urihttp://cmuir.cmu.ac.th/jspui/handle/6653943832/45992-
dc.description.abstractAcinetobacter baumannii is an important opportunistic pathogen of nosocomial infections. The improper use of antibiotics has result in emergence of multidrug resistant A. baumannii (MDR-A. baumannii). Therefore, the choice of available antibiotics is limited. The aim of the present study was to determine the antibacterial activity of volatile oils extracted from medicinal plants on the growth of MDR-A. baumannii. Volatile oils were extracted from 10 medicinal plants, including galangal, ginger, plai, lime, kaffir lime, sweet basil, tree basil, lemongrass, clove and cinnamon by water distillation method. All volatile oils were determined for their antibacterial activity against 30 strains of MDR-A. baumannii by agar disk diffusion and tea tree oil was used as positive control. The preliminary results demonstrated that 10 volatile oils possessed antibacterial activity against MDR-A. baumannii. Inhibition zones of cinnamon oil and clove oil were significantly larger than tea tree oil against MDR-A. baumannii (p<0.01). Moreover, inhibition zones of tree basil oil and tea tree oil showed no significant difference. Antibacterial activity assay by broth microdilution methods showed that volatile oils from cinnamon, clove, tree basil and kaffir lime possessed strong antibacterial activity and exhibited the MIC90 values of 0.25, 0.5, 1 and 1 mg/mL respectively and MBC90 values of 0.5, 1, 2 and 4 mg/mL, respectively. These results demonstrated that cinnamon oil showed the strongest antibacterial activity and thier major ingredients included cinnamaldehyde (75.89%), trans-cinnamyl acetate (7.07%), hydrocinnamaldehyde (2.39%) and 1,8-cineole (2.17%) when analyzed by Gas Chromatography-Mass Spectrometry. These results suggest that volatile oils extracted from cinnamon, clove, tree basil and kaffir lime may be used as alternative natural compounds to prevent and inhibit MDR-A. baumannii infection.en_US
dc.language.isoenen_US
dc.publisherเชียงใหม่ : บัณฑิตวิทยาลัย มหาวิทยาลัยเชียงใหม่en_US
dc.subjectoil extracteden_US
dc.subjectAnti-Acinetobacteren_US
dc.titleAnti-Acinetobacter baumannii Activity of Volatile Oil Extracted from Medicinal Plantsen_US
dc.title.alternativeฤทธิ์ต้านเชื้อ Acinetobacter baumannii ของน้ำมันหอมระเหยสกัดจากพืชสมุนไพรen_US
dc.typeThesis
thailis.classification.nlmcW 4-
thailis.controlvocab.meshDissertations, academic -- Microbiology-
thailis.controlvocab.meshAcinetobacter baumannii-
thailis.manuscript.callnumberThesis W 4 Microbiol P694a 2014-
thesis.degreemasteren_US
thesis.description.thaiAbstractเชื้อ Acinetobacter baumannii เป็นเชื้อก่อโรคฉวยโอกาสที่สำคัญชนิดหนึ่งของการติดเชื้อในโรงพยาบาล การใช้ยาต้านจุลชีพที่ไม่เหมาะสมส่งผลให้เกิดการอุบัติของเชื้อ A. baumannii สายพันธุ์ดื้อยาหลายกลุ่ม (MDR-A. baumannii) ดังนั้นตัวเลือกของยาต้านจุลชีพที่มีอยู่จึงถูกจำกัดลง วัตถุประสงค์ของการศึกษานี้เพื่อตรวจหาฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรียของน้ำมันหอมระเหยที่สกัดจากพืชสมุนไพรต่อการเจริญของ MDR-A. baumannii น้ำมันหอมระเหยถูกสกัดจากพืชสมุนไพร 10 ชนิด ได้แก่ ข่า ขิง ไพล มะนาว มะกรูด โหรพา ยี่หร่า ตะไคร้ กานพลูและอบเชยโดยวิธีกลั่นด้วยน้ำ น้ำมันหอมระเหยทั้งหมดถูกนำมาตรวจหาฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรีย MDR-A. baumannii ทั้ง 30 สายพันธุ์ด้วยวิธี agar disk diffusion และใช้น้ำมันหอมระเหยของต้นทีทรีเป็นตัวควบคุมผลบวก ผลการศึกษาเบื้องต้นด้วยวิธี agar disk diffusion แสดงให้เห็นว่าน้ำมันหอมระเหยทั้ง 10 ชนิดมีฤทธิ์ต้านเชื้อ MDR-A. baumannii น้ำมันอบเชยและน้ำมันกานพลูแสดงโซนการยับยั้งเชื้อ MDR-A. baumannii ได้กว้างกว่าน้ำมันทีทรีอย่างมีนัยสำคัญ (p<0.01) นอกจากนี้โซนการยับยั้งเชื้อของน้ำมันยี่หร่าและน้ำมันทีทรีแสดงผลไม่แตกต่างกันอย่างมีนัยสำคัญ ผลการทดสอบฤทธิ์ต้านแบคทีเรียด้วยวิธี broth microdilution พบว่าน้ำมันหอมระเหยจากอบเชย กานพลู ยี่หร่าและมะกรูดมีฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรียได้ดีและแสดงค่า MIC90 เท่ากับ 0.25, 0.5, 1 และ 1 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร ตามลำดับ และแสดงค่า MBC90 เท่ากับ 0.5, 1, 2 และ 4 มิลลิกรัม/มิลลิลิตร ตามลำดับ ผลการศึกษาแสดงให้เห็นว่าน้ำมันอบเชยมีฤทธิ์ต้านเชื้อแบคทีเรียได้ดีที่สุดและมีองค์ประกอบหลัก ได้แก่ cinnamaldehyde (ร้อยละ 75.89), trans-cinnamyl acetate (ร้อยละ 7.07), hydrocinnamaldehyde (ร้อยละ 2.39) และ 1,8-cineole (ร้อยละ 2.17) เมื่อวิเคราะห์ด้วย Gas Chromatography-Mass Spectrometry ผลการศึกษาดังกล่าวชี้ให้เห็นว่าน้ำมันหอมระเหยจากอบเชย กานพลู ยี่หร่าและมะกรูดอาจนำมาใช้เป็นสารประกอบธรรมชาติทางเลือกเพื่อป้องกันและยับยั้งการติดเชื้อ MDR-A. baumanniien_US
Appears in Collections:MED: Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ABSTRACT.pdfABSTRACT244.17 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
APPENDIX.pdfAPPENDIX3.62 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 1.pdfCHAPTER 1171.83 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 2.pdfCHAPTER 2981.49 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 3.pdfCHAPTER 3113.53 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 4.pdfCHAPTER 4518.25 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 5.pdfCHAPTER 5527.76 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 6.pdfCHAPTER 6304.9 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CHAPTER 7.pdfCHAPTER 7202.62 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
CONTENT.pdfCONTENT323.33 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
COVER.pdfCOVER544.57 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy
REFERENCE.pdfREFERENCE278.85 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


Items in CMUIR are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.